FORUM PENTRU ASOCIATII DE PROPRIETARI

Forumul este inchis pentru scriere! Folositi forumul nou pentru a posta mesaje!

General Forum
This Forum is Locked
Author
Comment
lege pentru repartizarea pierderilor de apa

buna seara,
Pute-ti sa-mi spuneti daca exista o lege care sa reglementeze concret repartizarea pierderilor de apa?
La asociatia noastra s-a hotarat cu majoritate de voturi ca repartizarea pierderilor de apa sa se faca pe apartament.Un vecin care nu locuieste in apartament a facut o plangere la primaria orasului si stupoare raspunsul primariei este ca hotararea asociatiei contravine legilor statului.
Va multumesc

Re: lege pentru repartizarea pierderilor de apa

Legea 230/2007 si normele ei de aplicare NU povesteste despre cazul dvs. Asadar, ceea ce legea nu interzice se poate decide in cadrul intern al asociatiei.
Cei de la primarie sunt total nepregatiti si va recomand asa:

1. stabiliti in cadrul adunarii generale ca diferentele (uneori negative!!!) dintre contorul general si total apometre sa se imparta fie pe cota indiviza fie in mod egal la nr de apartamente (acestea sunt cele mai uzuale forme).
2. explicati vecinului ca daca o teava la subsol se sparge nu are de a face ca dansul locuieste sau nu in bloc, apa trebuie platita.
3. bag mana in foc ca vecinul in cauza are bani, insa tine la principii (cunosc genul astora)
4. primaria trebuie sa invoce un articol in raspunsul dat. daca ne spuneti care, va ajut sa le demonstrati contrariul. daca doar va recomanda ceva atunci ii lasati in pace.

Totusi va repet sa aveti o hotarare in cadrul adunarii generale, este cel mai sigur asa.

Re: lege pentru repartizarea pierderilor de apa

Orice mod de repartizare a diferentelor de apa poate duce la mici nedreptati.
Comitetul executiv poate stabili un sistem, un regulament de repartizare a diferentelor de apa (piederi, avarii, sustrageri, diferente datorate necitirii tuturor apometrelor, diferente datorate decalibrarii, etc). Acest regulament poate fi modificat, discutat si schimbat si prin hotararea adunarii generale.
Puteti consulta pe forumul nostru un model de repartizare a pierderilor de apa care imbina mai multe metode si prin care se poate face repartizare in functie de nr de persoane, de suprafata utila si proportional cu consumul.
http://scala.forumgratuit.ro/documentele-asociatiei-f34/regulament-distribuire-pierderi-apa-rece-t71.htm

Re: lege pentru repartizarea pierderilor de apa

Va multumesc pentru ajutor

Re: lege pentru repartizarea pierderilor de apa

Adrian, am citit si eu regulamentul. pana la pct 5 este ok apoi insa te intreb:

1. voi nu aveti apometre la ghena de gunoi a blocului. daca da, acest consum il impartiti la cota indiviza ?
2. la pct 6 de ce impartiti acea diferenta proportional cu consumul fiecaruia ? chiar daca vorbim de 10%, nu inteleg de ce cel care consuma mai mult va plati diferenta mai mult ? nu cumva seamana a ,,penalizare'' ca declari un consum corect si ca cei care dau consumuri ridicole (uneori adevarat, de cel mai multe ori insa stim noi de ce) sa nu plateasca mai nimic ? am avut si eu o discutie cu cineva pe tema asta si l-am lamurit ca nu e normal sa platesc eu mai mult pierderi ca el, doar ca eu consum 3mc de persoana iar el doar 0.3 mc pe luna.

la mine 15% abatere lunara reprezinta cota de atentionare, insa mai corect ar fi sa faci o situatie a abaterilor de consum pe un an de zile. Eu am facut acest exercitiu si la un an cu plus si minus am avut o abatere de 1% la apa calda si 12% la apa rece.

Re: lege pentru repartizarea pierderilor de apa

Noi ducem gunoiul intr-un spatiu amenajat de firma de salubritate la 50 de metri in spatele blocului. Nu avem nenoie de apa la ghena de gunoi. Avem o boxa unde femeia de sevici tine matura, detergentul si acolo avem un robinet cu apometru de unde se consuma 1 m.c pe luna pentru spalatul scarilor.
Noi ajungem foarte rar la punctul 6 din regulament. Lunar se aduce citirea de catre proprietari. La 6 luni administratorul face citirea la toata lumea. De obicei de pe o scara cu 46 apartamente sunt 4-5 care nu aduc indexul. In aceste apartamente pot locui, de exemplu 10 persoane. Dupaa ce se trec in lista consumul celor care au adus indexul, poate sa ramana o diferenta pana la factura de 20 pana la 70 m.c . Aceasta cantitate se imparte pe cele 10 persoane rezultand un consum estimat (pausal, sai zicem) de 2 pana la 7 m.c de om. Ne oprim aici fara a mai trece la punctele urmatoare din regulament.
Numai in cazul cand aceasta diferenta este mai mare de 7 m.c de persoana se trece mai departe.
Si acest consum mai mare este limitat pana la maxim 10% care se aplica si la cei care au citit apometrele si la cei care apar cu 7 m.c pausal. La acest punct am ajuns de 2 ori intr-un an.
Daca nici asa nu am acoperit factura se face o coloana separat unde se trec pierderi si se suporta pe cota indiviza. Aici am ajuns o singura data intr-un an cu sume de 2-5 lei/apartament, datorita unei avarii la o conducta de la subsol.

Orice regulament poate fi inbunatatit cu sugestii venite din experienta dv.