FORUM PENTRU ASOCIATII DE PROPRIETARI

Forumul este inchis pentru scriere! Folositi forumul nou pentru a posta mesaje!

General Forum
This Forum is Locked
Author
Comment
repartizarea pierderilor de apa

Buna seara,
La o sedinta a asociatiei am hotarart cu majoritate de voturi ca repartizarea pierderilor de apa sa se faca pe apartament dar un proprietar din asociatie care nu locuieste in apartament a facut plangere la primaria orasului si raspunsul lor este:
...va informam cu titlul de recomandare, urmatoarele:
-verificarea metrologica a apometrelor si eventuala existenta a consumatorilor ilegali
-contorizarea tuturor aparatamentelor.
..............................................
Repartizarea cheltuielilor pentru consumul de apa,respectiv a pierderilor, trebuie facuta pe consumatori nu pe apartamentele in care luni de zile nu locuieste nimeni si a carui index al contorului de apa arata aceleasi cifre de cand proprietarul a anuntat ca nu mai locuieste nimeni acolo.Logic, Aquqaserv nu a furnizat nici un serviciu familiei respective si ca atare aceasta nu are nici o obligatie fata de el,consumul de apa fiind considerat, conform Normelor metodologice pe care le invocati ,drept consum individual. nu in cota parte indiviza de proprietate, plata acestuia revenind consumatorului efectiv.
Adunarea generala a proprietarilor poate hotara modul de repartizare a cheltulililor aferente pierderilor, dar numai catre cei care au beneficiat de serviciul respectiv si au consumat apa, orice alta hotarare fiind inechitabila, daca nu si imorala, tinand cont si de prevederile art.39,alin.2 din Normele metodologice, unde se prevede individualizarea consumurilor.
Ca metoda de calcul,puteti sa procedati si la impartirea valorii facturii la suma metrilor cubi rezultati din citirea apometrelor din apartamente si atunci apa o platesc la valoarea metrilor cubi rezultati numai cei care efectiv o consuma, sau produc,cu voie sau fara voie, pierderi.
Va rugam sa ne spuneti daca aceasta adresa formulata de primaria orasului este legala chiar daca este ....cu titlu de recomandare si hotararea adunarii generale este inechitabila si imorala.

Re: repartizarea pierderilor de apa

1. aquaserv nu furnizeaza direct acelui proprietar niciun serviciu. daca o vrea, atunci sa-l factureze separat de asociatie in baza apometrelor din acel apartament. nu o sa se intample asa ceva, asadar aquaserv are doar o relatie contractuala cu asociatia. ce face asociatia in interiorul sau nu priveste nici aquaserv nici primaria.
2. corect, daca nu locuieste va avea consum zero si nu va plati nimic pentru apa repartizata conform apometrelor din bloc
3. impartirea valorii facturii la consumul declarat de proprietari, va duce in final la o inechitate, prin faptul ca cei care consuma mai mult vor plati mai mult, desi consumul din factura aquaserv cuprinde si apa nedeclarata corect/pierderi din bloc etc.
4. *** legea si normele de aplicare nu obliga in vreun fel sa repartizezi aceste pierderi/diferente, asociatia are tot dreptul sa aplice propria regula adoptata in adunarea generala.
5. domnii de la primarie au uitat sa citeasca mai departe de art. 39 alin 2. ia uitati ce scrie in urmatoarele doua art.

Art. 40
(1) Daca sunt intrunite conditiile prevazute in actele normative in vigoare cu privire la asigurarea gradului de montare a repartitoarelor de costuri pentru apa sau incalzire, atunci repartizarea acestor utilitati se stabileste prin decizie a comitetului executiv al asociatiei de proprietari, printr-un regulament propriu care trebuie sa cuprinda prevederi cu privire la modul de citire, de calcul si de repartizare a contravalorii consumurilor respective.
(2) Daca toate proprietatile individuale din condominiu au sisteme proprii de inregistrare a consumurilor, asociatia de proprietari poate stabili modul de plata a cheltuielilor pe baza de conventie cu caracter individual, considerat ca un serviciu suplimentar, diferit de contractul de furnizare a serviciului, incheiat cu furnizorul serviciului, cu acordul tuturor beneficiarilor serviciului respectiv. In toate cazurile, plata consumurilor proprii nu scuteste niciun proprietar de la plata contributiei la cheltuielile comune.

Concluzie: as mentiona in raspunsul dvs catre primarie cele expuse mai sus plus alte prevederi din lege (daca considerati oportun) si as face referire la faptul ca nici primaria si aquaserv nu au treaba cu repartizarea apei in bloc.

am mai spus-o si mai demult, in primarii sunt angajati tot felul de trepadusi care habar nu au de lege (sa nu ma intelegeti gresit dar 90% din ei chiar asta sunt)

succes

Re: repartizarea pierderilor de apa

Daca adunarea generala a hotarat ca repartizarea pierderilor sa se faca pe apartamente, asa trebuie sa se faca.
Dar ar trebui ca membrii comitetului sa elaboreze si sa propuna adunarii generale un regulament de citire, verificare, control si repartizare a consumului, pierderilor si diferentelor lunare de apa. De ce? Pentru ca pot exista diferente si fara a avea pierderi; pentru ca nu tot ce se raporteaza este real; pentru ca se consuma apa si pentru spalat spatiile comune, casa scarii, subsol, avarii, etc.
Va invit va vedeti un model de regulament ce-l puteti modifica si adopta intr-o sedinta de comitet, pe adresa urmatoare
http://scala.forumgratuit.ro/documentele-asociatiei-f34/regulament-distribuire-pierderi-apa-rece-t71.htm

Pe de alta parte, cei de la primarie nu au gresit deoarece au spus-o doar cu titlu de recomandare. Au recomandat sa faceti verificarea apometrelor ceea ce poate duce la eliminarea erorilor si diminuarea diferentelor sau sustragerilor de apa. Au recomandat contorizarea tuturor apartamentelor ceea ce ar face ca fiecare sa plateasca apa care o consuma, iar comitetul repartizand separat pe lista de plata doar eventualele diferente intre apometrul general si suma apometrelor din apartamente.

Diferentele rezultate din consumuri comune , avarii, pierderi trebuiesc suportate atat de cei care locuiesc si consuma apa cat si de cei care nu consuma, dar in diferite proportii si nu in mod egal. Cred ca nu este echitabil sa-i punem sa plateasca proportional cu consumul, prin marirea pretului unitar, numai pe cei care consuma efectiv, asa cumm recomanda primaria. Dar nu e echitabil nici sa repartizam o diferenta din avarii sau din consum pentru spalat casa scarii sau subsolul in mod egal pe apartamente fara a tine cont de suprafata apartamentului (cota indiviza de proprietate comuna) si de nr de persoane. Orice metoda, luata singura, creaza inechitati. Asa ca va propun o metoda care tine cont de mai multe aspecte , de consumul declarat, de nr de persoane, de cota indiviza.